Det är framförallt två fackförbund som skogsarbetare väljer att gå med i. Det är GS-facket samt Unionen. De vänder sig bägge mot de som på något sätt jobbar inom skogsbranschen. Däremot har de något olika profil och inriktning. Vilket fackförbund man bör gå med i beror därmed till viss del vilket yrke man har. Men mycket ofta finns det flera fackförbund som accepterar yrket vilket gör att andra faktorer får vara avgörande i val av förbund.
En fördel kan vara att söka sig till samma fackförbund som många andra på arbetsplatsen. I dessa fall finns det oftast en representant på arbetsplatsen som är extra insatt i fackets roll och vad de kan hjälpa till.
Varför medlemskap i fackförbund?
Trygghet och utbildning
Den största uppgiften som ett fackförbund har är att värna om sina medlemmars rättigheter på arbetsmarknaden. De flesta arbetstagare behöver aldrig hjälp med rättsfrågor eller arbetsrättsliga frågor men när man väl behöver hjälpen är facket till stor hjälp. Det är lite som en försäkring – det är inte förrän man behöver använda den som man inser hur värdefull den är.
I ett led för bättre arbetsförhållanden anordnar även fackförbunden utbildningar för sina medlemmar inom olika områden. Det kan då både vara allmänt om arbetsrätt likväl som säkerhet inom ett specifikt yrke.
Inkomstförsäkring
Många fackförbund (ex. GS-facket och Unionen) har inkomstförsäkringar som automatiskt ingår i medlemskapet. Det innebär att man som medlem har möjlighet att få ut 80% av lönen vid arbetslöshet även om man tjänar mer än vad A-kassans ger i ersättning utifrån dess ersättningstak.
Medlemsförmåner
Samtliga fackförbund har även ett flertal olika medlemsförmåner. Det varierar mellan fackförbund men bland annat ges mycket ofta rabatt på försäkringar och lån. Detta eftersom fackförbundet förhandlar med dessa företag till förmån för medlemmarna.
GS-facket
GS Facket är fackförbundet för ”Skogs-, Trä- och Grafiska Branschen”. Fackförbundet bildades 2019 genom en sammanslagning av Grafiska Fackförbundet Mediafacket samt Skogs- och Träfacket.
Som alla fackförbund arbetar GS-facket för att deras medlemmar ska vara medvetna om deras rättigheter, och skyldigheter, mot arbetsgivaren. De jobbar även mycket aktivt för att alla medlemmar ska få allt bättre villkor inom de branscher de är aktiva.
Ett tydligt exempel på hur de jobbar med att minska antalet arbetsrelaterade skador är Maskinkörkortet. Det är en utbildning som helt och hållet genomförs via deras webbplats och som vänder sig till de som kör maskiner inom träindustrin och möbelindustrin. För att få körkortet behöver man både klarar en teoretisk och en praktisk del.
Som många andra fackförbund erbjuder även GS-facket en rad andra förmåner till sina medlemmar. Exempelvis kan man hyra deras stuga i Tändådalen med 20 % rabatt, inkomstförsäkring ingår automatiskt och kurser hålls över hela landet inom olika områden.
GS-facket är ett av de många förbund som ingår i LO-förbunden.
Unionen
Unionen är Sveriges största fackförbund på den privata arbetsmarknaden och riktar sig i första hand till tjänstemän inom en mängd olika branscher, inklusive skogsbranschen. Till skillnad från GS-facket, som har en mer specifik inriktning på de praktiska yrkena inom skog och trä, erbjuder Unionen ett bredare stöd för tjänstemän och administrativ personal inom skogsindustrin. Detta innebär att om du arbetar i en mer administrativ eller ledande roll inom skogsbranschen, kan Unionen vara ett mer passande val.
Tidigare fanns Skogs- och lantbrukstjänstemannaförbundet (SLF), som också riktade sig till tjänstemän inom skogs- och lantbruksbranschen. Men år 2019 slogs SLF ihop med Unionen. Anledningen till sammanslagningen var att antalet medlemmar var för litet och det var svårt att få verksamheten att gå runt.
Unionen har ett starkt fokus på karriärutveckling och erbjuder sina medlemmar en rad tjänster som karriärcoachning, lönestatistik och hjälp med att utveckla professionella nätverk. För de som vill stärka sina kompetenser och förbereda sig för framtida utmaningar i arbetslivet erbjuder Unionen även ett stort utbud av utbildningar och seminarier.
Precis som GS-facket erbjuder Unionen också en inkomstförsäkring som ingår i medlemskapet. Detta är särskilt värdefullt för högre tjänstemän som kan ha löner som överstiger a-kassans ersättningstak. Utöver inkomstförsäkringen får medlemmar tillgång till rabatter på försäkringar, juridisk rådgivning och andra medlemsförmåner.